top of page
Etsi
  • Writer's pictureSusse Mäkinen

Willkommen in Deutschland

Vaihtoon tullessa kuuluu alkuun aika paljon muodollisuuksia ja isojen kihojen, rehtorien ja opettajien tapaamisia. Tosi usein keskustelu kääntyy maan koulutussysteemin vertaamista Suomeen, samalla kun kierrellään koulun tiloja. Asiaa tulee aina niin paljon, että osa unohtuu samantein. Vaikka välillä tuntuu vähän hassulta istua ja kuunnella pääosin Saksaks selostettua esitelmää, on mun mielestä silti ihan kiva olla näissä tapaamisissa mukana. Jos ei muuten, niin ihan vaan antaakseen hyvän vaikutelman. :-)


Tässä vaihtokoulu RBB des Landkreises Rostock (Güstrow) rakennus, jossa paikalliset esitekkiläiset opiskelee



RBB LRO Güstrowissa on useempi rakennus, joista syntyy kyseisen koulun kampus. Esitekin lisäks siellä pystyy opiskelemaan mm. sote-aloja, mekaanikoks ja puutarhuriks. Lisäks siellä oli vähän meiän valmaa vastaava systeemi mutta sellasille, joilla on hankaluuksia elämänhallinnassa tai mahdollisesti mielenterveysdiagnooseja. Kuulostaa ihan hyvältä, iisisti askel kerrallaan opiskelu- ja työelämään oman kyvyn mukaan. Saksassa amis toimii vähän toisella tavalla ku meillä Suomessa. Täällä täytyy löytää firma, joka ottaa töihin. Firma sitten taas sopimuksen nuoren kanssa tehtyään lähettää tämän koulun penkille hankkimaan tutkinnon. Mikä käytännössä tarkottaa sitä, että hommiin hakeutuu oikeesti motivoituneita ihmisiä. Firma maksaa "opiskelijalle" kykynsä mukaan palkkaa, eli ns. opintotukea täällä ei oo. Oppilas käy istuu koulussa teoriatunneilla pari viikkoa, ja pari viikkoa töissä käytännönhommissa. Valmistuakseen täytyy oppilaan läpäistä 2 koetta opintojensa aikana ja jos "certification" opinnoista puuttuu, vaikuttaa se suoraan tulevaisuudessa palkkaan negatiivisesti. Vanhemmilla on vastuu maksaa lapsensa eläminen 27-vuoteen saakka (aiemmin 25v) ja tätä varten saa lapsilisää, mikäli lapsi ei ole palkallisissa töissä / opinnoissa. Myös toimeentulotukeen on mahdollisuus, mutta sitä varten tarvii kasan paperitöitä ja selvityksiä. Vähän särähti hassusti tuo 27-vuoden ikäraja omaan korvaan.

Stadthalle Rostock, yksi mahdollisista ensi vuoden vaihdon harkkapaikoista

Vaihdon aikana en siis opiskele koulussa, vaan oon ns. työpaikkajaksolla koko kuukauden. Ensin vietän 1,5 viikkoa Rostockissa rock- ja teatteri yliopistossa, jonka jälkeen jatkan Schweriniin teatteriin. Tämän lisäksi alkuperäinen tarkoitus oli työskennellä myös Rostockin Stadthallissa, mutta kolme toppipaikkaa kuukauden sisään olisi kuulemma ollut liikaa. Niinpä täällä järjestellään jo kovaa vauhtia ensi vuoden vaihtoa, jotta stadthallin harkkapaikka järjestyisi silloin. Kivaa tästä tulee!


16 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page