top of page
Etsi
  • Writer's pictureSusse Mäkinen

Teatterihiiren purema

Tiistaina pääsin ulkohommiin, ku jeesailin lavaporukkaa kesän ulkoteatterin parissa. Pääasiassa tää tarkotti tavaroiden kantamista, lavasteiden ruuvaamista paikoilleen, seuristornien lakanoitten kanssa auttamista... Kaikkea pikkuhommaa, kun tekniikkaraksat ei oo vielä ajankohtasia. Tein pääasias hommii yhen Tomin kanssa, välillä käytiin metallipuolella pyytämässä että vääntäis alumiiniputkia oikeeseen kulmaan niin saadaan takarätille pidikkeet jne. Iltapäivästä jäin metalliporukan kanssa ja kannettiin mm. lavastepuita pajalta kesäteatterialueelle ja koottiin ne kasaan. Sain työn ohessa kuulla paljon Schwerinin ja teatterialueen historiasta. Ja olin ihan fiiliksis, ku tuli ilmi et saksan kielessä on sana WEG (vek) ja tarkottaa samaa ku veke ja veks. Hassuu. Tsekkaa tää slideshow:



lavastepuut

metallipajassa

Torstaina ja lauantaina olin valotiimin mukana. Torstaina oli rockhenkinen balettiesitys ja lauantaina paikallisen tanssikoulun balettiesitys Peter Panista. Valosetti täällä pysyy aikalailla samana, eli suurin homma on konventionaalisten (joita setissä suurin osa) suuntaus sekä kalvojen vaihto oikeisiin väreihin. Suurin osa esityksistä myös on pyöriny jo useamman kerran, eli ohjelmointikin on jo tehty. Torstain esityksessä oli käytössä sivuvalotolpat ja sain ne kytkeä, eli kaivoin lattialuukun alka shukot ja kytkin sähköhin oikeassa numerojärjestyksessä. Samassa esityksessä oli käytössä myös takavalkokangas, joka pestiin väripesulla takaa. Toi esitykseen kivan lisän!


langattoman DMX:n kytkentä liikkuvan lavastesohvan takana. Sohvalla ledit, jotka loistaa alta.

valkokankaan takavalosetti



suuntaamista. Valolinja nousee n. 8m korkeuteen, niin kulman kanssa piti olla tarkka. siksak-kuvio siksi, että väripesun saa laajemmalle alueelle.

Lavatiimin tanssimaton laittoa oli kiva seurata, ku niillä oli kunnon välineet maton paikoilleenteippauksessa. Ei tarvinnu konttailla lattialla, ku käytös on ns. teippiteline

Oon yrittäny kysellä paljon kysymyksiä ja saanu tajuttomasti hyviä vastauksia. Oon myös ite saanu vastailla ja kertoa asioita, ja multa kysellään hirveesti alan englanninkielistä sanastoa. En ollu tajunnu, että se on mulla niin laaja ku on. On myös hauska, ku nää varmistelee jatkuvasti et en kai tylsisty täällä, ja mä oon vaan ihan haltioissani ja kaikki on niin hienoo ja isoo. Osa valolinjoista on motorisoituja, osa taas toimii käsivoimin köyttä vetämällä ylös alas. Tuli myös ihana fiilis, ku sain ohjeistuksen päivän valohommiin ja sitä vaan osas mennä ja tehä sen enempää kyselemättä! Ja meiän tiimi on mahtava. Operoija ja yks teknikoista ei puhu englantia, joten oon ollu pääteknikon Sebastianin sekä Ronnyn ja Anken seurassa. Anke on myös Fienen lisäks tällä hetkellä täällä ainoo nainen tekniikkapuolella ja ollu opiskeluaikoinaan jenkeissä vaihdossa jossain teatterissa. Mua ennen tääl on ollu vaihto-oppilait Englannista, ja neki oli n. 3-4 vuotta sitte. Kaikki toivoo, et tästä lähtis nyt uus yhteistyö rullaamaan, koska tästä saa oppilaiden lisäks myös talon teknikot paljon oppia. Toi oli ihana kuulla.




Perjantaina olin äänitiimin kanssa tekemässä Ranskan vallankumouksesta kertovaa oopperaa. Ihan hirveesti se ei hommia vaatinu, käytiin viemässä kaks langatonta mikkiä lavasteisiin ja haettiin ne puoliajalla pois, sekä sain ajaa esityksen yhen ja ainoon ääniraidan. FOHissa pöytänä on Yamahan CL5 ja pikkuhiljaa on siirrytty MAC-maailmaan ja sen myötä QLabin käyttöön. Talon äänijärjestelmässä käytetään DANTEa. Sain kierroksen äänikytkennöistä ja pakko kyl myöntää, ilman dantee kaikki ois paljon monimutkasempaa. Koska äänen suhteen oli tosi helppo ja vähätöinen työpäivä, nii me käytiin vähän jeesaamassa lavastajaa ja istuttiin kahvilla lavatiimin kanssa. Tää teatterikupla on ihana, ja kaikki puuhuki olevansa yks iso perhe. Kaikki kunnioitaa toisiansa ja toistensa työtä ja rakastaa sitä mitä tekee. Vaik mä rakastan livemusamaailmaa, nii tää on saanu mut toivomaan lisää kokemusta teatterista ja kontakteja teatterimaailmaan myös Suomessa.


41 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page